Dzisiaj ostatni dzień roku, czas podsumowań, refleksji, planów
na nadchodzący Nowy Rok i oczywiście zabawy sylwestrowej. Wybieramy się do
przyjaciół pod Londyn, zabieramy ze sobą szampana i przystawkę z ryby. Taka
przystawka może zastąpić wigilijną rybę po grecku, albo stanowić smaczną i
zdrową składową bufetu sylwestrowego. Efektowna i łatwa do wykonania!
Ryba po turecku zamiast po grecku
Składniki:
ok. 1 kg
filetów z ryby morskiej np. dorsza lub łososia
4 papryki
w różnych kolorach
2 duże
cebule
1/2 kg
pomidorów lub 2 puszki pomidorów w zalewie
słoik
czarnych oliwek i pół słoika zielonych
oliwa do
smażenia
2 ząbki
czosnku
pęczek
natki pietruszki
sól i
pieprz
Filety
rybne pokroić na kawałki, obtoczyć delikatnie w mące, usmażyć na oliwie i
odsączyć nadmiar tłuszczu. Na oliwie
usmażyć na szklisto posiekaną cebulę z pokrojoną w paski papryką, dodać
przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, a następnie pokrojone na kawałki,
obrane ze skórki pomidory lub pomidory z puszki.
Dusić przez chwilę, doprawić
solą i pieprzem. Na końcu dodać odsączone oliwki i posiekaną natkę pietruszki.
Rybę ułożyć na półmisku i przykryć gorącym sosem warzywnym. Pozostawić w
chłodnym miejscu najlepiej 10 do 24 h przed podaniem.
Szczęśliwego Nowego Roku 2015!
Gosia i
Asia
Szczęśliwego Nowego Roku! :D
OdpowiedzUsuń