środa, 31 grudnia 2014

Szczęśliwego Nowego Roku!

Dzisiaj ostatni dzień roku, czas podsumowań, refleksji, planów na nadchodzący Nowy Rok i oczywiście zabawy sylwestrowej. Wybieramy się do przyjaciół pod Londyn, zabieramy ze sobą szampana i przystawkę z ryby. Taka przystawka może zastąpić wigilijną rybę po grecku, albo stanowić smaczną i zdrową składową bufetu sylwestrowego. Efektowna i łatwa do wykonania!

Ryba po turecku zamiast po grecku
Składniki:
ok. 1 kg filetów z ryby morskiej np. dorsza lub łososia
4 papryki w różnych kolorach
2 duże cebule
1/2 kg pomidorów lub 2 puszki pomidorów w zalewie
słoik czarnych oliwek i pół słoika zielonych
oliwa do smażenia
2 ząbki czosnku
pęczek natki pietruszki
sól i pieprz


Filety rybne pokroić na kawałki, obtoczyć delikatnie w mące, usmażyć na oliwie i odsączyć nadmiar tłuszczu. Na oliwie usmażyć na szklisto posiekaną cebulę z pokrojoną w paski papryką, dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, a następnie pokrojone na kawałki, obrane ze skórki pomidory lub pomidory z puszki. 
Dusić przez chwilę, doprawić solą i pieprzem. Na końcu dodać odsączone oliwki i posiekaną natkę pietruszki. Rybę ułożyć na półmisku i przykryć gorącym sosem warzywnym. Pozostawić w chłodnym miejscu najlepiej 10 do 24 h przed podaniem.

Szczęśliwego Nowego Roku 2015!

Gosia i Asia

1 komentarz: